Zo zou het moeten zijn, zo kan het. Eten om te leven en niet leven om te eten.

Mijn naam is Hélène, ik ben voedingsadviseur, columniste en 53 jaar oud.

Al op jonge leeftijd ben ik, door mijn ouders, in aanraking met sport gekomen. In mijn tiener jaren ging ik sport echt leuk vinden. Ik nam mij voor om zo lang mogelijk een fit lichaam te willen blijven houden. Inmiddels ben ik iets ouder maar denk er nog precies zo over.
Om mijn prestatie in de sport te bevorderen ging ik mij, naast serieus trainen, steeds meer interesseren in wat voeding toe kan voegen ter bevordering van mijn prestaties. Mijn kennis over het menselijke lichaam en voeding bleef groeien. Inmiddels sport ik niet meer zo intensief, maar ben nog steeds een actief persoon. Mijn kennis van voeding en hoe het lichaam in elkaar zit is hierbij een goede hulp.
Doordat ik deze kennis als een rode draad door mijn leven heb meegenomen is mijn lichaam goed in balans waardoor ook mijn gewicht constant blijft. Het is enorm van belang dat je voeding eet met de voedingswaarde die het lichaam op dat moment nodig heeft. Dat is voeding dat moeder aarde ons biedt. Wanneer je voedingspatroon hier voor 80% uit bestaat dan ben je goed op weg.

Diëten is out of order!

Door mijn kennis van voeding en fysiologie, waardoor ik zie wat dit met mijn lichaam doet, wil ik dit delen. Juist voor diegene die zo in de clinch liggen met hun gewicht, heb ik mijzelf 6 jaar geleden gediplomeerd als voedingsadviseur.

De eerste stap die ik neem wanneer ik iemand begeleid is om een gebalanceerde levensstijl te zoeken die bij de persoon past. Waarbij de nadruk ligt in het opnieuw leren verstaan van het lichaam. Wij zijn steeds meer verleerd om de taal van ons lichaam te verstaan. Het opnieuw leren verstaan van het lichaam vraagt om kleine stapjes te nemen, langzaam aan weer jezelf aanleren wat goede voeding is en wat je lichaam op dat moment nodig heeft. Door langzaam aan deze goede voeding in het voedingspatroon toe te passen en stapje voor stapje voeding met een lage voedingswaarde uit het levenspatroon te halen. Een goede communicatie met het lichaam komt dan langzaam op gang. Het lichaam gaat dan uiteindelijk in toenemende mate vragen om goede dingen en minder om junkfood en zoetigheid. Bovendien zul je zien dat je energieker word en meer zin in bewegen hebt. Dit vraagt geduld en tijd maar uiteindelijk zit je in een systeem dat je niet anders meer wil. En dan is het uiteindelijk een gewoonte geworden.

Jammer genoeg leven we in een tijd dat alles snel en makkelijk moet gaan. Maar wil je een lichaam dat constant in balans is waardoor je ook geen overgewicht zal hebben? Dan is diëten en dwangmatig sporten niet de oplossing. Ik leef al heel lang een leven met een fit lichaam op een goed gewicht. Ook ik kan genieten van een gebakje of een ijsje maar mijn lichaam vraagt er niet regelmatig om. Ik eet zo’n gebakje met volle teugen, wetende dat het dan weer even zal duren voordat ik daar weer trek in zal hebben. Ik ben niet zo met voedsel bezig. Ik heb er geen haat-liefde verhouding mee. Alles gaat automatisch. Zoals ik al schreef: Het is een gewoonte geworden.
Ik gun dit anderen ook en daarom verleen ik graag advies. Wat wel van belang is dat je geduld hebt en niet als grootste wens hebt om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Geduld, een gezond verstand is de weg naar een leven zonder overgewicht en afscheid van die vicieuze cirkel waar je in terecht bent gekomen.
Ik hoop dat ik, in deze korte beschrijving, je enthousiast heb gemaakt en doe beseffen dat diëten en allerlei dieet hypes niet de manier is om je een leven lang lekker in je lichaam te voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.