De postbode belt aan. Oudste dochter, uitwonend, bestelt regelmatig via internet. Meestal betreft het kleding, deze keer niet. Dochter fietst snel langs om het op te halen. Enthousiast pakt ze het uit en vertelt over haar aankoop. Met opgetrokken wenkbrauwen hoor ik haar aan. Geen idee waar ze het over heeft. Het kleine, ronde apparaatje, Sonos genaamd, is hét helemaal. Alle radiozenders, maar ook muziek van de telefoon kan erop afgespeeld worden. ‘Het zou ook iets voor jullie zijn,’ eindigt ze haar verkooppraatje. Ik ben niet overtuigd. Dat er geluid uitkomt, wil ik geloven, maar waar speel ik mijn cd’s op af? Oudste dochter zucht. ‘Die kunnen op Marktplaats,’ raadt ze mij aan. We worden het niet eens. Mijn stereo installatie inclusief cassette recorder en cd-speler blijft in huis. Jongste dochter, nog thuiswonend, hoort over de Sonos aankoop van haar zus. Ook zij spoort aan om er een aan te schaffen. ‘Zeker in combinatie met Spotify,’ doet zij er een schepje boven op.

Is het de leeftijd dat het mij allemaal een beetje ontgaat? Desinteresse omdat er steeds weer iets nieuws op de markt komt, terwijl je net het andere onder de knie hebt? Ik wil niet met alles mee doen. Soms denk ik terug aan mijn vader. Hij overleed voor het computer tijdperk en alles wat erna is gekomen. Het is nauwelijks voor te stellen dat we zonder computer, mobiele telefoon en social media hebben geleefd. Toch komt Sonos in huis. Het is niet eens zo ingewikkeld. Het veranderen van radiozender is erg eenvoudig. Daar jongste dochter een andere muzieksmaak heeft, is dat mooi meegenomen. De volgende stap is Spotify, voor ik er erg in heb, is de app op mijn telefoon gezet. Het duurt even voor ik bereid ben om de uitleg van de jongste dochter te horen. De cd’s kunnen weg, alles is via Spotify binnen te halen. Alles? vraag ik. Ja!

Dan begint het, al mijn jeugdherinneringen zoek ik op. Lenny Kuhr als eerste. Haar elpee ‘Avonturen’ heb ik als kind grijs gedraaid. Later de cd gekocht maar op mysterieuze wijze heb ik alleen nog een leeg doosje. Ik heb een vermoeden dat de dochters er meer van weten. Daarna vind ik BZN, Benny Neyman, Donna Summer, Neil Diamond en Albert Hammond. Het downloaden doe ik met een grote glimlach. Er gaat een wereld voor me open. Het afspelen via Sonos maakt het nog leuker. Na een paar dagen heeft jongste dochter flink spijt van haar uitleg. ‘Niet weer Lenny,’ hoor ik haar zuchten. Ze doet haar beklag bij haar twee zussen. Met z’n drieën bedenken ze een oplossing. Mijn verjaardag is in zicht. Nog even en dan kan ik op mijn kamertje naar mijn eigen muziek luisteren. Ik kan niet wachten tot de postbode aanbelt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.