Mijn liefde voor Engeland zit diep, als tiener in Cambridge, stedentrips naar Londen, gezinsvakanties in de Cotswolds en bibliotheekuitwisselingen naar Chester en Manchester. Ik kan er geen genoeg van krijgen daarbij is de Engelse literatuur ook nog eens rijk aan schrijvers en schrijfsters. Deze keer wil ik u graag kennis laten maken met de Britse Jane Gardam (89 jaar), sinds een paar jaar bekroond en bejubeld, en terecht! Hoe Engels wilt u het hebben?

 

Een onberispelijke man / Jane Gardam
De liefde voor Gardam begon voor mij met een leestip van een vriendin. Een onberispelijke man is deel I van de trilogie over het leven van Edward Feathers, met bijnaam FILTH (Failed in Londen Try Hong Kong) en zuigt je meteen terug in de tijd van de Britse koloniën. Feathers, zijn vrouw Betty en zijn grootste rivaal, en ex van Betty, Veneering zijn de hoofdpersonages van de drie boeken, waarbij iedere roman zich concentreert op een ander persoon. Edward groeit op in Maleisië, wil gaan studeren in Oxford maar door de tweede Wereldoorlog moet hij terug naar zijn vader, de bootreis die hij maakt verandert zijn leven. Hij wordt rechter in Hong Kong en trouwt met Betty. Maar het verhaal is nog niet af, als je dit boek uit hebt smacht je naar meer.

 

Een trouwe vrouw / Jane Gardam
Gelukkig is er dan deel II, een trouwe vrouw, waarbij het huwelijk met Filth vanuit het perspectief van Betty wordt verteld. Je leert Veneering beter kennen en leest over de aantrekkingskracht tussen die twee. Betty belooft echter trouw aan Filth en weet dat het geen hartstochtelijke verbintenis wordt. Je leest over haar eenzaamheid in die relatie, haar trouw aan deze afstandelijke man die een stuk minder charmant blijkt te zijn dan in boek I. Gardam weet een heerlijke Engelse sfeer op te roepen en onthult steeds weer nieuwe gebeurtenissen en karaktereigenschappen van de hoofdpersonen waardoor je door wilt blijven lezen.

 

Laatste vrienden / Jane Gardam
En….als kers op de taart is er dan dit derde deel, laatste vrienden, waarin Betty, Filth en Veneering worden beschreven door een andere vierde persoon, Dulcie. Alle losse eindjes worden hier opgelost. Veneering `s vader blijkt een circusartiest en zijn naam komt van een personage uit een verhaal van Dickens, FILTH is minder onberispelijk en Betty minder trouw dan doet vermoeden. De cirkel is rond, rivalen zijn buurmannen geworden, onverwachtse vrienden. Drie romans die los van elkaar gelezen kunnen worden over liefde, teleurstellingen, ouder worden en herinneringen die we zelf kiezen om te bewaren of te koesteren. Drie betoverende romans met de zo typisch Engelse humor, wie wil die nu niet lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.