Omdat de week van de poëzie start op 31 januari met het thema `Vrijheid`. Omdat we nooit genoeg van gedichten kunnen krijgen en omdat ze inspireren, kracht geven, kunnen troosten en je laten lachen. Dit keer de mooiste poëziebundels van

Dionne Dinkhuijsen, programmamanager van Bibliotheek Bollenstreek.

Licht! Het museum van de poëzie / Amnesty International
Honderdvijfentwintig dichters uit vijftig landen hebben in deze bundel allemaal één gedicht geschreven. (Gevangen) Nobelprijswinnaars, schrijvers in ballingschap, mensenrechtenactivisten en Nederlandse dichters. Ze schrijven over hun opsluiting, oorlog en over onafhankelijkheid, allemaal vrijheidsstrijders op hun eigen wijze. Indrukwekkende poëzie die nog meer betekenis krijgen door de korte omschrijving van de schrijvers onder de gedichten. Ik kreeg kippenvel bij het lezen. Mijn tip voor u; één gedicht per dag, bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan. Dan hebt u de rust om er wat langer over na te denken. Zeer de moeite waard!

Meervoudig afwezig / Ester Naomi Perquin
Onze Dichter des Vaderlands mag natuurlijk niet ontbreken. Meervoudig afwezig is de vierde dichtbundel waarin Perquin onderzoekt wat het betekent om ergens te vertrekken. Een meisje in de dierentuin heeft haar op de titel gebracht. Het meisje riep tegen haar moeder over olifanten maar die was te druk met bellen, op beide plekken niet aanwezig. Dit sluit aan op het gedicht en voorwoord van de bundel: ‘Onze professor legde het nog één keer uit’. ‘Een olifant,’ zei hij nog zacht, ‘lijkt pas de olifant die hij daadwerkelijk is wanneer u wegens kijken door een sleutelgat een groot deel van hem mist.’ Wat een prachtige bundel!

Ik hoor het licht / Een bloemlezing van Hans Andreus
Toen ik op de middelbare school het gedicht ‘Voor een dag van morgen’ las van Hans Andreus (Pseudoniem van Johan Wilhelm van der Zant) was ik onmiddellijk verkocht!

Voor mij is het één van de mooiste liefdesgedichten, het werd voorgelezen op mijn bruiloft en heeft nog altijd een speciaal plekje in mijn hart. Hans Andreus, de dichter van het licht, ‘hij schijnt het licht over zijn werk en geeft er schittering aan.’ Aan het licht valt in zijn poëzie zeker niet te ontkomen, staat in de inleiding van de bloemlezing ‘Ik hoor het licht’. Een fijne selectie van zijn poëtische werk, ik raad iedereen aan dit te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.