Sinds ik bij Bibliotheek Bollenstreek werk, ben ik fan van de luisterboeken voor volwassenen. Eigenlijk door een tip van een collega die zelf vaak op weg naar huis naar een boek luistert in plaats van naar de radio. Ik kan het u ook echt aanraden! Het maakt mijn filetijd tussen Voorburg en de Bibliotheek een stuk aangenamer. Luistert u mee?

Hersenschimmen / J. Bernlef
Hersenschimmen is een aangrijpend boek en het luisterboek vond ik nog indrukwekkender, misschien doordat de schrijver het zelf heeft ingesproken. Het beschrijft de gedachten van Maarten Klein, die aan dementie lijdt en steeds verstrooider wordt. In het begin heb je niet in de gaten dat Maarten zoveel vergissingen maakt, totdat hij voorvallen probeert te verbergen voor zijn vrouw en zij hem hierop wijst. Het verhaal is opgedeeld in drie delen, vergeetachtigheid, lichamelijke achteruitgang en de onbereikbaarheid. Je voelt Maarten’s pijn en aftakeling en dat maakt Hersenschimmen een ontluisterend en prachtig luisterboek!

Ventoux / Bert Wagendorp
Een verhaal over zes vrienden, jong en onstuimig, die in de zomer van 1982 de Ventoux beklimmen. Alles verandert als een van hen bij de afdaling verongelukt. Het enige meisje uit de vriendengroep, Laura, verdwijnt en de jongens verliezen elkaar uit het oog. Dertig jaar later haalt Laura de groep weer bij elkaar om opnieuw de Ventoux op te fietsen. Wat doet tijd met je? Hoe zijn de mannen volwassen geworden? Waarom ging Laura weg en wat is er nou werkelijk gebeurd? Heerlijk luisterboek met mooie epiloog over vriendschap.

Norwegian Wood / Haruki Murakami
Dit luisterboek bestaat uit 10 cd’s, goed voor lange autoritten. Het verhaal verloopt traag en biedt veel ruimte aan gedachten en dialogen. Ik dwaalde soms af en schakelde naar de radio. Toch ben ik positief. Norwegian Wood is geschreven tijdens de studentenopstanden in Tokio en gaat over Watanabe die daar op de campus woont. Hij moet kiezen tussen een onbeantwoorde liefde of het meisje dat zich in zijn armen werpt. Dit luisterboek geeft een mooi inkijkje in de Japanse samenleving en dat maakt het zo fascinerend, dat je nog wel 10 extra cd’s wilt beluisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.