Dionne Dinkhuijsen is de programmamanager van Bibliotheek Bollenstreek. Ze houdt zich bezig met de collectie, samenwerking met scholen en projecten voor laaggeletterden. Lezen is haar grootste hobby en ze is sinds 2006 actief lid van een leesclub. Om de maand geeft ze een aantal leestips. Deze maand recenseert ze een aantal managementboeken.

De edele kunst van not giving a fuck / Mark Manson
Mark Manson, succesvolle blogger uit New York, heeft, net als ik, een hekel aan zelfhulpboeken. Die gaan alleen over constant positief blijven, een vorm van vermijden. Zijn boek gaat over het belang van keuzes maken, keuzes die je volgens hem altijd moet maken aan de hand van je eigen normen en waarden.
En zie je op tegen het verwezenlijken van je ambities? Begin gewoon, blijf niet hangen in de vraag; Hoe dan? Maar vraag jezelf wel af of je bereid bent om hiervoor pijn te lijden.
Makkelijk leesbaar boekje met grappige voorbeelden, tips en de nodige zelfspot.

De vijf frustraties van teamwork / Patrick Lencioni
Heerlijk boek waarin teamwerk beschreven wordt door middel van een verhaal. Catherine, een nieuwe directeur moet een niet-functionerend managementteam gaan leiden. De sfeer is zo negatief dat de hele organisatie er last van heeft. Ze stelt een groepsdoel op en wil dit samen met haar managementteam gaan realiseren. Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat iedereen achter dit doel staat en er actief aan bijdraagt? Dat vraagt toewijding en discipline, is dat er niet dan openbaren zich vijf frustraties die samenwerking belemmeren. Een top boek voor iedereen die met teams werkt.

Nooit meer te druk, een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld / Tony Crabbe
Alleen deze titel al maakt mij fan van dit boek, want ook ik kom geregeld tijd te kort. Volgens Crabbe is druk zijn een gevolg van verkeerde keuzes maken. Het boek is onderverdeeld in drie delen. De bewustwording, het onderscheid maken tussen het druk hebben en je druk maken en het hoofdthema: wat is echt belangrijk. Zo komen we ook weer terug bij mijn eerste leestip van Manson, maak altijd keuzes aan de hand van je eigen normen en waarden. En of het nu voor je werkt of niet, het is ook niet altijd prettig om echt keuzes te maken, maar het scheelt in ieder geval wel tijd!