Oktober en november 2018 waren drukke, actieve maanden voor de Koffieochtend. Een rit met de Gele Tram naar Scheveningen, een lezing over een pelgrimstocht naar Santiago, een verrassingsbezoek van wethouder Rouwendaal, een lezing over Myanmar, een informatieve bijeenkomst over brandveiligheid in huis en een modeshow.

Reizen door Myanmar

Op 10 oktober 2018 heeft Cécile Engels tijdens de Koffieochtend verteld over een reis door Myanmar in januari 2017.

Myanmar, misschien beter bekend onder de vroegere naam Birma, ligt in Azië en grenst aan Bangladesh, India, China, Thailand en Laos. Het is zo groot als Duitsland en Frankrijk samen en heeft ruim 50 miljoen inwoners.

Al een paar eeuwen vóór onze jaartelling kwam het land in contact met het Boeddhisme door de handel met India en Tibet. Het land heeft een lange geschiedenis achter de rug met vele koninkrijken, oorlogen tussen de koninkrijken, boeddhistische bouwwerken, verschillende etnische groepen, bezetting, bloedige vrijheidsstrijden en isolatie van de buitenwereld.

Cécile vertelde aan de hand van vele dia’s over de reis die zij met Jos in 2017 door Myanmar maakte dwars door Myanmar langs vele Boeddhistische heiligdommen.

Pelgrimstocht naar Santiago

Op 31 oktober 2018  was er een presentatie van Jos Engels over zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Precies een jaar geleden heeft Jos deel 1 van deze presentatie gegeven. Hij kon er zo mooi over vertellen en er werden veel vragen gesteld. Mede hierdoor is vorig jaar alleen de tocht van Voorburg naar de Pyreneeën aan de orde geweest. Besloten werd om deel 2 zo spoedig mogelijk daarna te presenteren. Helaas mocht het niet zover komen. Jos kreeg een hartstilstand een paar dagen na de presentatie. Het is een wonder dat hij het heeft overleefd; hulpverleners waren zeer snel ter plaatse. Na diverse operaties en revalidatie is hij bijna weer de oude.

Trots en blij waren wij dan ook dat hij nu deel 2 kon presenteren: de tocht vanaf de Pyreneeën naar Santiago de Compostela. Jos is een zeer boeiende verteller, de ouderen en vrijwilligers hebben genoten, onder het genot van een kopje koffie of thee en appeltaart. Riet Spaas had overheerlijke tapas gemaakt, als afsluiting van een gezellige ochtend.

Bezoek wethouder

De Koffieochtend kreeg op 14 november 2018 onverwacht bezoek: wethouder Jan-Willem Rouwendaal, die o.a. wijkgericht werken en buurtcentra in zijn portefeuille heeft, kwam gewoon binnen lopen. De wethouder, vergezeld door beleidsmedewerker Leonie Hoksbergen, wil met zo’n verrassingsbezoek ongedwongen kennismaken met wijkbewoners tijdens een activiteit in het wijkcentrum.

Brandveilig thuis

Wat kun je doen en wat moet je laten om brand in huis te voorkomen? Wat moet je doen als er toch brand uitbreekt? Letterlijk brandende vragen die door Brandweervrouw Mariska Rooijakkers aan de orde zijn gesteld op de Koffieochtend van 21 november 2018.

Er kwam veel aan de orde over het voorkomen van brand en wat je moet doen als er brand uitbreekt, zowel in theorie als in de praktijk. Mariska legde heel duidelijk uit dat in theorie drie samenhangende factoren tot brand leiden: warmte/hitte, brandbare stof en zuurstof. Deze drie factoren vormen een driehoek; door minimaal één van deze factoren uit te schakelen kan brand voorkomen worden of uitdoven. Door filmpjes en voorbeelden zoals vlam in de pan werd de brand-driehoek heel concreet.

Heel praktisch waren de adviezen over bijvoorbeeld:

• Het plaatsen van ´brand´melders, die eigenlijk rookmelders moeten heten (hoog, in centrale ruimte(s) van het huis).
  • Het gevaar van rook (verstikking, verbranden van de luchtwegen, desoriëntatie omdat je niets meer ziet).
  • Het gevaar van koolmonoxide.
  • Nagaan in je eigen huis welke vluchtwegen er zijn er vanuit de verschillende ruimtes.
  • Zorg ervoor dat vluchtwegen niet door obstakels afgesloten zijn.
  • Oefenen van de vluchtwegen in het donker of met je ogen dicht. Zoek muren op waarlangs je op de vluchtweg ‘voelend’ kunt lopen.
  • Kijk op stekkerdozen hoeveel Watt zo’n doos kan hebben.

Er zijn folders bij de brandweer te krijgen met adviezen en tips. Een heel leerzame ochtend!