Lente of winter, de natuur blijft prachtig door de seizoenen heen. Maar ze is ook kwetsbaar en van slag, in tijden van klimaatverandering. Over dit onderwerp gaan we tijdens Nederland Leest met elkaar in gesprek in bibliotheken in Nederland. De bibliotheken organiseren in deze NL Leest maand veel activiteiten, mijn boekentips sluiten dit keer hierbij aan. 

De wand / Marlen Haushofer

Tijdloos boek uit 1963 over een vrouw die door een glazen wand afgescheiden wordt van de rest van de wereld. Ze woont in een jacht-hut met een hond en doet er alles aan om te overleven. Als vrouwelijke Robinson Crusoe gaat ze de dagelijkse strijd aan met zichzelf en haar omgeving. Ze jaagt, legt een moestuin aan en leeft met de seizoenen. Haushofer beschrijft op een prachtige manier hoe je één kan worden met de dieren en de natuur om je heen. Aanrader!

De hemel verslinden / Paolo Giordano

De hemel verslinden is een fijn Italiaans boek over de liefde tussen Bern en Teresa. Die is héél intens en héél ingewikkeld door de familiebanden, de klassenverschillen en Berns visie op de wereld. Ook in dit boek speelt natuur een belangrijke rol. Bern is namelijk een gedreven klimaatactivist, hij zet zelfs zijn leven en dat van zijn vrienden op het spel om oude olijfbomen te redden. Het boek leest lekker weg, ademt een Italiaanse sfeer uit en niets is wat het lijkt…….

Moord op de moestuin / Nicolien Mizee

Met het kweken van je eigen groente ben je duurzaam bezig. Zo ook de eigenaardige moestuiniers van de volkstuinverenging EVA AVE op het landgoed Groenlust. Judith en Thijs verblijven op dit landgoed en Judith huurt hier een moestuintje. Dan vindt ze in haar tuintje een schedel en wordt iemand vermoord. Mizee werd bij het schrijven van dit verhaal duidelijk geïnspireerd door Agatha Christie. Het is een grappig boek, leest als een trein. Je moet het wel uitlezen om erachter te komen wat er echt gebeurd is.