Dionne Dinkhuijsen is de programmamanager van Bibliotheek Bollenstreek. Ze houdt zich bezig met de collectie, samenwerking met scholen en projecten voor laaggeletterden. Lezen is haar grootste hobby. Om de maand geeft ze een aantal leestips. Deze maand recenseert ze een aantal boeken over nieuwe media.

Joelle Charbonneau: Nodig
Op Kaylee’s school is NODIG de nieuwe sociale media trend waarbij alle leerlingen zich aanmelden. NODIG kan je alles geven, maar daar moet je wel wat voor terug doen. De dingen die mensen terug moeten doen, worden steeds heftiger en Kaylee lijkt de enige die dat merkt. Kan ze er iets tegen doen? Of is er meer aan de hand? Dit boek is echt spannend. Je leest over groepsdruk en de invloed van sociale media op jongeren. Lekker vlot geschreven, een echte aanrader.

Maxim Februari: Klont
Een indringend verhaal over greep houden op je eigen leven en over mens zijn in een gedataficeerde wereld. De twee hoofdpersonen zijn tegenpolen: Alexei Krups, een opschepper die bekendheid heeft gekregen met lezingen over het einde van de wereld, en Bodo Klein, de Minister van veiligheid. Hij wil Krups ontmaskeren en zoekt wetenschappelijk bewijs. De Klont is een parallelle digitale wereld, data die wij hebben laten groeien. Het verhaal is knap bedacht maar misschien wat ver gezocht, of toch niet ….?

Dave Eggers: De Cirkel
Bij boekentips over nieuwe media kan De Cirkel niet ontbreken! In geen van de bovenstaande boeken worden de gevolgen van sociale media (en privacy) zo beklemmend beschreven. Mae Holland gaat werken bij De Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. Alles is met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Mae laat zich zo meeslepen met het bedrijf dat ze `transparant` wordt. Waar houdt haar eigen identiteit op en waar begint die van `De Cirkel’? Een pageturner die je aan het denken zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.