Al jaren een begrip in onze wijk met dank aan het Oranjecomité: Koningsdag. Ik weet het nog als de dag van gisteren, toen ik in 1997 in de wijk kwam wonen hoorde je ’s ochtends vroeg op (toen nog) Koninginnedag de fanfare langs komen. De eerlijkheid gebied te vermelden dat wij toen nog op één oor lagen en ons nog lekker even omdraaiden. Nou is de start van de fietsoptocht best wel vroeg, vooral als je de avond ervoor uitgebreid de Haagse KoninginneNach gevierd hebt!

Nieuwsgierig liepen we wat later door de gezellig versierde Damsigt- en Opwijckstraat. Wat lijken die straten toch vele malen groter en ruimtelijker zonder auto’s! Kosten nog moeite waren gespaard om te wijkbewoners te entertainen: activiteiten & spelletjes, live muziek en ook aan de inwendige mens werd goed gedacht. Het Oranjecomité had het weer voor elkaar weten te boksen met de hulp van vele vrijwilligers en toen nog met een (kleine) bijdrage van de gemeente, inmiddels helaas weg bezuinigd.

De Damsigtstraat is van oudsher dé straat waar vooral veel kinderen, achter hun met spulletjes bezaaide kleedje, hun speeltjes te koop aanbieden. Ieder jaar namen we als we in het land waren even een kijkje, om op de terugweg traditiegetrouw Oranje tompoucen te kopen bij bakker Van Maanen voor mijn schoonmoeder.

Met de komst van de kids begon een ander ritme: vroeg opstaan. Fietsjes versieren en meedoen. Weer wat jaartjes later wilden de kleine ondernemers zelf ook winkeltje spelen. Voor dag en dauw eruit, om een mooi plekje te bemachtigen. Met een: “Dág mam!”, verdwenen de grappenmaaksters om moeders dan achter het kleedje achter te laten. Er moest natuurlijk ook geshopt en gespeeld worden. Geen straf overigens er viel genoeg te babbelen met buurtbewoners en andere bekenden, die langs de kleedjes schuifelden. Fijn idee bovendien: een lekker opgeruimd huis! Beteuterd sta ik te kijken als de dames het gepresteerd hebben om aan het einde van de ochtend met de opbrengst van de verkochte spulletjes nog méér spullen te kopen.

Weer of geen weer! We waren erbij!

Kleine meisjes worden groot: de oudste heeft dit jaar met vriendinnen een weekendje weg gepland. Van alle ouders viel op mij de keuze om ze weg te brengen en te begeleiden. Wat een eer! Tot ik hoorde dat ik blijkbaar degene ben, waar het meeste van mag. Toch eens wat strenger worden, had ik Koningsdag dit jaar niet hoeven te missen ;0)

Ik wens u VEEL plezier en een zonovergoten dag!

Sanja Duijvestijn